« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Dragi prijatelji!
Ukoliko želite donirati sredstva kojima bismo dodatno poboljšali uvjete rada i boravak učenicima učinili ljepšim i ugodnijim, možete to učiniti uplatom na žiro račun broj HR2524020061838000004 s pozivom na broj 7765-14275-14275
Zahvaljujemo Vam na dosadašnjoj potpori!
TV emisija "Bonjour! Hello! Guten Tag! Dobar dan!"
Recepti koje smo isprobali snimajući ovu TV emisiju:
Njemačka ekipa - Nirnberška juha od povrća
80 g guščje masti
1 crveni luk
2 poriluka
2 žlice brašna
2 mrkve
½ celera
2 l govedske juhe
3 veća krumpira
2 žumanjka
2 žlice vrhnja ili 4 žlice stepke
½ šalice krasuljice
Crveni luk, poriluk, mrkva i celer sitno se izrežu i prže u masti zajedno sa zaprškom od brašna. Zatim se povrće prelije govedskom juhom i kuha sa sitno izrezanim krumpirom. Kad je sve kuhano, ulije se razmućeni žumanjak s vrhnjem i pospe krasuljicom. Osim krasuljice može se uzeti ista količina kiseljaka. Uz to se serviraju kriške preprženog kruha.
Hrvatska ekipa - Pečene kobasice sa zeljem
domaće češnjovke
narezano kiselo zelje
luk
sol, papar
Kobasice se prvo malo prokuhaju, a potom se peku dok ne budu gotove. Kiselo se zelje ispere pod hladnom vodom; luk se poprži na ulju, dodamo zelje, začine i pirjamo ga 30-tak minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Engleska ekipa - Jacket potato
Za 4 osobe:
4 veća krumpira
maslac
zrnati sir
sol
Krumpir dobro operemo i stavimo ga peći u zagrijanu pećnicu. Kada je gotov, zarežemo ga i stisnemo dok se ne otvori. Krumpir iznutra posolimo, stavimo maslac i zrnati sir, te ga poslužimo.
U hrvatskoj kuhinji poznat je pod nazivom 'police od krumpira'.
Francuska ekipa - Fondue od čokolade
Za 4 osobe:
4 dl vrhnja za šlag
400 g čokolade za kuhanje
vrečica vanilin praška
+ voće:
2 banane
ananas – može i iz kompota
2 jabuke
2 kruške
naranča
mandarina
Od vrhnja i čokolade napraviti kremu. Voće narezati na kockice. Banane, jabuke i kruške - radi oksidacije, premazati sokom od limuna. Poslužiti narezano voće i umakati ga u vruću kremu.
Ekipa Tv emisije Vam želi DOBAR TEK!