2014-12-15 22:41:39

TJEDAN FRANCUSKE KULTURE U SAMOBORU, 24.–28. STUDENOG 2014.

Francuzi u Samoboru

 

BILO JE TO PRIJE 200 GODINA, OD 1809. DO 1813.

FRANCUSKI VOJNICI CARA NAPOLEONA  DOŠLI SU U SVOJIM OSVAJANJIMA I DO NAŠIH PODRUČJA. SAMOBOR JE BIO SJEDIŠTE KANTONA U ILIRSKIM POKRAJINAMA  NAPOLEONOVOG CARSTVA.

1813. GODINE FRANCUZI ODLAZE ALI OSTAVLJAJU  NOVE  NAPREDNIJE  IDEJE O  SAMOSTALNOSTI, JEDNAKOSTI  I  SLOBODI.

FRANCUZI  SU  OSTAVILI  DOBRE  TRAGOVE  U  ŽIVOTU  SAMOBORA: 

  • OTVORILI SU POŠTANSKI URED,
  • OSTAVILI SU RECEPT ZA MUŠTARDU,
  • IZGRADILI  SU  CESTU  DO  SVETE NEDELJE I
  • OTKRILI SU LJEKOVITOST SUMPORNIH IZVORA  NA KOJIMA SU NASTALI BAZENI ŠMIDHEN.

 

                                                Pripremili:Mateo Kupres i  Marin Zorić, 4.a

FRANKOFONIJA

Znate li što je Frankofonija? Frankofonija je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država, zemalja i regija koje koriste francuski kao nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik.

Frankofonija je francuski izraz koji je smišljen  1880.godine, a označavao je zajednicu ljudi i država koje koriste francuski jezik. U današnje doba zemlje Frankofonije  surađuju u području kulture, znanosti, gospodarstva, pravde i mira.

Mjesec frankofonije se u Hrvatskoj obilježava tijekom cijelog mjeseca ožujka.

                Pripremile: Lara Stipaničev i Lara Moguš, 3.d

 

ERNEST I CELESTINE   

Učenici drugih i četvrtih razreda naše škole su u  ponedjeljak, 24.11.2014. povodom tjedna francuske kulture u Samoboru, išli  u kino Samobor gledati francuski crtani film Ernest i Celestine.

 Film govori o nemogućem prijateljstvu medvjeda Ernesta i mišice Celestine. Film nas je učio toleranciji, da nemamo predrasude prema onima koji su različiti. Također smo mogli vidjeti da iskreno prijateljstvo pobjeđuje sve prepreke.

                             Luka Mišić

 

 

FRANCUSKA KUHINJA

Od 18.stoljeća do danas Francuskom kuhinjom  se smatra kuhinjom u Europi, najprofinjenijom, najraznovrsnijom i jednom od najskupljih.

Za spremanje francuskih specijaliteta potrebne su tri stvari:     

1. Kvalitetne namirnice,

 2. maslac i

 3. strpljenje.

Jedna od negativnih strana francuske kuhinje je činjenica da ju je vrlo teško pripremiti kod kuće.Taj delikatan  posao guta vrijeme i novac za sastojke,a zahtijeva doista visoku razinu stručnosti.Zato se u iskušavanju francuskog recepta oboružajte znanjem i strpljenjem.Ukoliko niste zadovoljni krajnjim rezultatom uvijek se možete uputiti u neku tradicionalnu gostionicu ili francuski restoran u Zagrebu i prepustiti se potpunom gastronomskom užitku.

 

Pripremio: Patrik Severović 3.d

 

Francuski u OŠ Samobor

 U OŠ Samobor tradicionalno se uči francuski jezik.

Razgovorale smo s Anom Kos,prof. francuskog jezika. Rekla nam je da ove školske godine 120 učenika uči francuski jezik u našoj  školi. Svima ide odlično.

Francuski je težak jezik, ali ako uporno učiš, ići će ti od ruke.

Profesorica  nam je objasnila zašto je odabrala biti profesorica francuskog. Išla je na francuski u srednjoj školi i tamo ga je zavoljela jer je imala dobru profesoricu.

Rekla nam je da je posjetila Francusku. Najviše su joj se svidjeli gradovi. Smatra da neki ljudi nisu ljubazni zato što samo žele pričati francuski. 

Govorila nam je u kojim se  državama priča  francuski, a to su: Belgija, dio Kanade, razni otoci i mnoge druge.
Intervju je bio lijep i poučan.

 

 Tara Reder i Antea Peles 4.a 

 


Osnovna škola Samobor